Cecilia HanssonCreative Fields
TexterSent i augusti är Wien stekhett och översållat med turister. Den flådiga huvudgatan Kärtnerstrasse kryllar av japaner och amerikaner, busslasterna väller ut framför Operan där sjuttonhundratalsklädda ynglingar i Mozartperuker försöker sälja biljetter till best of-konserter.

Café Sacher är överfullt av storögt fotograferande pensionärer och de riktiga Wienborna har dragit sig undan till alper och vandringsäventyr. Ingenstans i staden syns spår av den valkampanj som pågår.

Bakgrunden till nyvalet i Österrike är att den stora koalitionen mellan socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP sprack i våras. Österrikes inrikespolitik har varit ineffektiv de senaste åren, de stora partierna har blockerat varandras förslag. Många har varit rädda för att det högerpopulistiska partiet FPÖ, som vuxit sig allt starkare, skulle få vind i seglen i ett nyval. Men plötsligt är allting förändrat på den inrikespolitiska scenen; sedan i maj är det den blott 31-årige utrikesministern Sebastian Kurz från ”det nya” ÖVP som alla talar om. Kurz ansikte är lika välpolerat som hans språk, och kroppen lika trimmad som slagorden. Han har tillbringat sommaren med att åka land och rike runt på en segerviss valturné, kampanjen liknar den som Barack Obama genomförde 2008. Fast istället för ”Yes, we can” heter det ”Zeit für Neues” och ”Neuer Weg für Österreich”. Men vem är Sebastian Kurz, och vad står han egentligen för?

 

—————————————————————–

Läs hela reportaget i Sydsvenskan

—————————————————————–

 

 SHARE :