Cecilia Hansson
HG_674

Cecilia Hansson är författare till en rad kritikerrosade böcker. Hon skriver poesi, reportage och romaner. Född 1973 i Luleå, debuterade som poet 2002 med den lyriska berättelsen Revbensdagar, morgnar. Fjärde diktsamlingen Loveprosjekt skrevs i samarbete med den norska författaren Inger Bråtveit.

Fil. mag. i tyska. Har samarbetat med konstnärer, fotografer och författare i Sverige, Norge och Belgien, arbetat som reporter/programledare på Sverige Radio, tysklärare och skrivarkurslärare. Medlem i Svenska PEN:s valberedning, under åren 2013-2018 ledamot i styrelsen för Sveriges Författarförbund. Skriver regelbundet litteraturkritik samt om Centraleuropa i Svenska Dagbladet.

Hopplöst, men inte allvarligt –  konst och politik i Centraleuropa (2017) möter Hansson några av Europas ledande intellektuella, från Herta Müller och Péter Nádas till Marina Abramović, Michael Haneke och många fler. De talar om villkoren för skapande, men också de större frågorna om konstens betydelse och konstnärens möjlighet att påverka samhällsdebatten.

2019 utkom romanen Au pair, som handlar om förhållandet mellan misslyckande, längtan och kreativitet, om att bli sig själv och att bli konstnär. I samband med detta återutgavs Hanssons diktsamlingar som en samlingsvolym, med ett nyskrivet förord av Kristian Lundberg.

Snö och potatis (2021) är en roman om moderskap och död, och om hur orons skuggor kastas över generationerna.

Även verksam som översättare från tyska. Diktsamlingen till omfamningens frånvaro av Monika Rinck översattes tillsammans med Anna Lindberg och nominerades till Årets Översättning 2012. Hansson har även belönats med Sorescoupriset, Natur och Kulturs särskilda stipendium samt Bernadottestipendiet från Svenska Akademien.

Foto: Hans Gedda

—————————————————————–

Au pair

Diktsamlingar

Hopplöst, men inte allvarligt

Artiklar i SvD

—————————————————————–

Kontakt: Cecilia Hansson

—————————————————————–