Cecilia Hansson

Till litteraturfestivalen ”Kapittel” i Stavanger i september

Blant gjestene til årets Kapittel som offentliggjøres nå er Arundhati Roy, Alisa Ganieva, Cecilia Hansson, Christian Kracht og Lina Ben Mhenni. De er med på å supplere en liste på til sammen godt over hundre forfattere, kunstnere og musikere som kan oppleves under årets festival. Billettsalget åpner 20. august.

Arundhati Roy er indisk forfatter og aktivist. I 1997 fikk hun den prestisjetunge Bookerprisen for debutromanen Guden for små ting. Boka ble kåret til en av 1990-årenes ti viktigste bøker i 2007, og er utgitt på over 40 språk. Siden romandebuten har Roy vært en profilert aktivist for sosiale og politiske spørsmål i India og internasjonalt. Den nye romanen, Ministeriet for den høyeste lykke, tar oss med på en reise over flere år og på tvers av et subkontinent. Independents anmelder mener at det er en bok som krever mye av leseren, men som gir tilbake i form av en fornyet følelse av empati for menneskeheten. Roy opptrer 23. september under Kapittel.

Alisa Ganieva blir et nytt bekjentskap for den gjengse festivalgjenger. Hun vokste opp i den russiske republikken Dagestan, og har de siste årene blitt omtalt som en av de mest lovende yngre, russiske forfatterne. Hun debuterte med romanen Salaam, Dalgat! i 2009 og har siden vært aktiv som forfatter, kritiker, journalist og foredragsholder. Ganieva bidrar på Kapittel under et seminar om russisk samtidslitteratur på Hå gamle prestegard, sammen med Vladimir Sorokin.

Cecilia Hansson har nylig gitt ut boka Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa. I boka, som gir et fascinerende innblikk i sentraleuropeisk kunst og samfunnsliv gjennom intervjuer med en lang rekke forfattere og intellektuelle fra Østerrike, Ungarn og Romania. Blant annet har hun fått snakket med storheter som Michael Haneke och Herta Müller. Under festivalen skal Hansson bidra i et panel om politiske bevegelser i dagens Europa og intervjue den sveitsiske forfatteren Christian Kracht.

Kristian Kracht er en av Europeisk litteraturs mest diskuterte, og har endelig også fått flere norske lesere etter at Pelikanen forlag begynte å gi ham ut. Kracht har arbeidet som journalist og redaktør. Også etter han etablerte seg som forfatter har han vært aktiv som journalist, blant annet asiakorrespondent for Der Spiegel, avisskribent i Frankfurter Allgemeine Zeitung og i Welt am Sonntag. Den nyeste boka på norsk er De døde , som tar oss med inn i de feberhete hektiske tidlige 1930-årene.

Lina Ben Mhenni kommer til Kapittels åpningsdag for å delta på seminaret om den arabiske våren. Ben Mhenni er aktivist og blogger fra Tunisia, og mange mener hennes blogg bidro til å svekke diktatoren Ben Ali, som måtte gå av etter opprøret i 2011. I Norge er hun kjent for boka Tunisian girl, som beskriver hennes opplevelse av hendelsene som førte fram til diktatorens fall.

Till festivalens webbplats

 

SHARE :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.