Cecilia Hansson

Klassikersalongen på Kulturhuset 8 oktober: Anne, Charlotte och Emily Brontë, Martina Lowden i samtal med Tone Schunnesson och Cecilia Hansson

I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Nu lutar vi oss över världskartan, fångar in England och sätter fingret på en liten punkt i West Yorkshire, en by vid namn Haworth. Känns den igen?

Om du är en läsande människa bland miljontals andra läsare, nickar du säkerligen. I den byn framlevde tre systrar och en bror sina dagar, tillsammans med sin far. De bar efternamnet Brontë och prästgården som beboddes av familjen 1820-1861 är numera ett minst sagt välbesökt museum. Om brodern fallit i glömska, förefaller Anne, Charlotte och Emily Brontë odödliga. De tillhör helt enkelt litteraturhistorien.

Ikväll tar Klassikersalongen upp tre verk av systrarna: Främlingen på Wildfell Hall,Jane Eyre och Svindlande höjder.
 
Martina Lowden är författare, frilanskritiker och sedan 2005 redaktör för litteraturtidskriften ponton, som publicerar texter av unga mellan 14 och 21 år. Senaste boken var rimsagan Hur man blir en sten (2014), ett samarbete med konstnären Klara Kristalova.

Cecilia Hansson är poet, översättare och journalist. 2019 utkom romanen Au pair på Natur & Kultur. I den går Cecilia Hansson i närkamp med ett liv tills någonting äntligen ger vika. Det handlar om förhållandet mellan misslyckande, längtan och kreativitet, om att bli sig själv och att bli konstnär. I samband med detta återutges Hanssons diktsamlingar som en samlingsvolym, med ett nyskrivet förord av Kristian Lundberg.

Tone Schunnesson är författare, poet och dramatiker. Hon debuterade med romanen Tripprapporter 2016 som också nominerades till Borås debutanpris samma år. 2019 sattes hennes dramatisering av Jane Eyre upp på Folkteatern i Göteborg.

SHARE :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.