Cecilia Hansson

Bokmässan i Göteborg & Scener och samtal 2017

Här finnas jag på Bokmässan

Här finns jag på Scener & samtal

Torsdag,  28 september, kl. 13.00-14.00: Konsten att översätta dikter, tillsammans med de rumänska poeterna Radu Vancu och Gabriella Eftimie Eftimie.

Torsdag, 28 september, 16:00 – 17:00: Rum för poesi

16.30-17.00 SvD:s monter: ”Hur fri är tanken i Europa?” Cecilia Hansson, Johan Östling
Den akademiska och intellektuella friheten är satt under press i Europa. Hur illa är det? Cecilia Hansson, författare till boken “Hopplöst, men inte allvarligt”, samtalar med historikern Johan Östling och SvD:s Lisa Irenius.

Fredag, 29 september, 10:00 – 10:45 ”Hopplöst, men inte allvarligt”. Cecilia Hansson , Radu Vancu och Zandra Thuvesson ”Den fria kulturen är under attack på många håll i Europa. Konservativa och högerpopulistiska krafter driver allt hårdare krav på styrning och censur, inte minst i Centraleuropa. Cecilia Hanssons intervjubok Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa handlar om överlevnad, motstånd, censur och frihet i en politiskt högaktuell region. Vilken ställning har konsten i regionen och hur är det att vara konstnärligt verksam idag? Hur påverkas konsten och samhället av varandra, och varför är det särskilt viktigt med ett fritt och aktivt kulturliv idag? Svar ges av författaren Cecilia Hansson i ett samtal med den rumänska poeten Radu Vancu.
Moderator: Zandra Thuvesson, journalist.
Arrangör: Rumänska kulturinstitutet och Natur & Kultur”

Fredag, 29 september, kl 11 30-12: ”Sinnlighet och motstånd”. I Rum för översättning, med Emi-Simone Zawall & Linda Östergaard

Fredag, 29 september
15:30 – 16:00: ”Förskjutningar av demokratin i Europa”
Cecilia Hansson , Torbjörn Elensky
”Demokratin hotas på flera håll i dagens Europa. Ibland annat Polen och Ungern förändras förutsättningarna för det fria samtalet. Hur förändras ett land? Vad sker när demokratin hotas och vilka gränser förflyttas inom människan när så sker?”

På Världskulturmuséet, ”Scener och samtal”: “Hopplöst, men inte allvarligt – om konst och poltik i Centraleuropa. Med Cecilia Hansson & Hynek Pallas. Moderator: Lisa Bjurwald
”Ett samtal om överlevnad, motstånd, censur & frihet i en region som är politiskt högaktuellt – Centraleuropa. Författaren & journalisten Cecilia Hansson möter i sin bok Hopplöst, men inte allvarligt (Natur&Kultur, 2017) några av Europas mest kända författare & konstnärer & talar med dem om villkoren för skapande, men också de större frågorna om konstens betydelse & konstnärens möjlighet att påverka samhällsdebatten. Här samtalar hon med Hynek Pallas, kulturjournalist & kritiker, om frågor kring arvet efter kommunism & fascism, auktoritära idéers återkomst & hur varken stabilitet eller trygghet kan tas för given i Europa idag.
Vilket ansvar har egentligen en konstnär att stå upp för det hon eller han tror på? Vilket ansvar & frihet har varje enskild medborgare? Vilka skillnader finns; vem lyssnar vi på & vem tystas när vi försöker förstå berättelserna om dagens Europa?
Moderator är Lisa Bjurwald, journalist, författare & redaktör för tidskriften Författaren.
Arr: Natur&Kultur, Göteborgs Litteraturhus”

Lördag: 14:00 – 14:20: Hopplöst, men inte allvarligt.” Cecilia Hansson samtalar med Lars Björksell. (Om:Bildning, C-hallen Monternummer C02:02)

Söndag, kl 11, EUNIC-montern, i samtal med Benita Funke Funke utifrån ”Hopplöst, men inte allvarligt”

 

SHARE :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.