Cecilia Hansson





Akademibokhandeln City 26 april: Frihet och fruktan i det gamla och nya Europa med Peter Kadhammar och Cecilia Hansson

Välkommen på författarprat med temat ”Frihet och fruktan i det gamla och nya Europa”. Medverkande författare är Peter Kadhammar, aktuell med boken ”Vi som var så lyckliga: liv och död i en kommunistisk diktatur”, och Cecilia Hansson, aktuell med boken ”Hopplöst, men inte allvarligt : konst och politik i Centraleuropa”. Moderator för kvällen är Lawen Mohtadi och anmälan till evenemanget görs via knappen nedan.

Vi som var så lyckliga: liv och död i en kommunistisk diktatur:
I ett slutet kvarter bestående av två parallella gator i centrala Tirana bodde ledarna i Europas mest hemlighetsfulla land, Albanien. Kvarteret låg mitt i huvudstaden, där umgicks de och när någon greps och avrättades var det inget man talade om – inte ens hemma vid köksbordet.

Peter Kadhammar har intervjuat människorna som levde och arbetade i Kvarteret, från den kommunistiske diktatorn Enver Hoxhas änka till andra ledare, deras familjer, läkare, livvakter och städerskan som också putsade riskornen Hoxha skulle äta. Resultatet är en unik och levande skildring av en sluten värld som fanns alldeles nyss, en berättelse om politik, makthunger, fruktan – och kärlek.

Peter Kadhammar är journalist och författare. Han har publicerat sju böcker, bland annat de kritikerhyllade Vägen till Bagdad och Vad gjorde du under kriget. Han är knuten som reporter till Aftonbladet sedan flera år.

Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa:
Den fria kulturen är under attack på många håll i Europa. Konservativa och högerpopulistiska krafter driver allt hårdare krav på styrning och censur. Inte minst i Centraleuropa politiseras idag konstlivet. Hopplöst, men inte allvarligt. Konst och politik i Centraleuropa handlar om överlevnad, motstånd, censur och frihet i en region som är politiskt högaktuell och av stor vikt för hela världens utveckling.

Cecilia Hansson har under flera års tid rest mellan Stockholm och Wien, Bukarest och Budapest för att förstå det allt hårdare kulturklimatet. Hon möter några av Europas ledande intellektuella, från Herta Müller och Péter Nádas till Marina Abramovi, Michael Haneke och många fler. De talar om villkoren för skapande, men också de större frågorna om konstens betydelse och konstnärens möjlighet att påverka samhällsdebatten. I nära och djupgående intervjuer berör Hansson frågor som arvet efter kommunism och fascism, konstens ofrånkomlighet, auktoritära idéers återkomst och hur varken stabilitet eller trygghet kan tas för given i Europa idag. Resultatet är en unik inblick i regionen och återkommer till en central fråga: Vilket ansvar har egentligen en konstnär att stå upp för det hon eller han tror på?

Cecilia Hansson (född 1973) är författare, journalist, fil. mag. i tyska och översättare. Hon har skrivit fyra diktsamlingar – debutboken utspelade sig i Wien – och översatt två. Hon har genom studier, resor och reportage följt Centraleuropa i mer än tjugo år.

 

SHARE :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.