Cecilia Hansson
SVENSKA PEN PRESENTERAR: #METOO OCH YTTRANDEFRIHETEN I UNGERN. Medverkande: Kristina Tóth och Orsolya Karafiáth. Moderator Cecilia Hansson

Se videoinspelningen från Kulthuset 8 mars

Vad hände med #Metoo i Ungern? Panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm, 8 mars! I panelen: Kristina Tóth & Orsolya Karafiáth, och jag modererar.

Välkomna till Kulturhuset i Stockholm på torsdag 8 mars! Inför valet i Ungern 8 april uppmärksammar Svenska PEN:s tidskrift Dissidentbloggen den hotade yttrandefriheten i Ungern. Hur påverkas kvinnors rättigheter av den familjekonservativa politiken under regeringen Orbán?

Vad hände med #Metoo i Ungern? Vilken röst har kvinnliga författare i det allt mer polariserade kulturklimatet? Medverkar i samtalet gör de ungerska författarna Kristina Tóth, introducerad på svenska 2015 med collageromanen Pixel, och Orsolya Karafiáth, som medverkar i senaste numret av Dissidentbloggen.

Moderator Cecilia Hansson

Läs mer på Svenska PEN:s webbsida

Gästbloggar på Bokcirklar.se: ”Jag skulle ju skriva om Bachmann!”

Äsch – jag skulle ju skriva om Bachmann! Ingeborg, Die Bachmann, poeten, romanförfattaren, kritikern, filosofen.
Född 1926 i Klagenfurt, Österrike, död i förtid 1973.
Men var början man, var slutar Bachmann? Aldrig tror jag, hon bara pågår.

Och kanske inser jag här min begränsning, mitt hinder; Bachmann-hindret.
Jag kommer inte över det, måste gå runt.
Är det för att min respekt för stor, eller är det något annat som gör att att jag inte kan tala om det som känns som viktigast?
Det har jag inget svar på, men istället för att fördjupa mig i den problematiken säger jag: vandra, tanke – vidare.

Vandra till Vandra, tanke, som utkom på Ellerströms förlag 2014. Här presenteras Ingeborg Bachmanns samlade poesi i svensk tolkning av Linda Östergaard: diktsamlingarna Den uppskjutna tiden (Die gestundete Zeit) från 1953 och Åkallan av Stora björn (Anrufung des großen Bären) från 1956  samt de dikter som publicerats i olika tidskrifter eller lästs upp i radio, samt ett antal opublicerade ungdomsdikter.

Vandra sedan vidare till Utplåna fraserna, Bachmanns föreläsningsserie vid Frankfurts universitet 1959-60. Om Heidegger (som hon disputerat på), mot Heidegger, om livet och skrivandet. Texter att gå vilse i, att känna igen sig i. Stundtals att landa i, om än tillfälligt.

Översättaren Linda Östergaards skriver i sitt förord till boken:

”Gång på gång visar sig Ingeborg Bachmanns motstånd mot att göra just det hon förväntas göra i den föreläsningsserie som utgör merparten av denna bok, nämligen att lägga ut texten om litteraturen. Bara ett par minuter efter att hon tagit till orda i den fullsatta hörsalen på universitetet i Frankfurt, dit litteraturstudenter och andra intresserade kommit för att höra den hyllade poeten och nytillträdda gästläraren tala om poetik, tydliggör hon sin utgångspunkt: ’Allt som kan sägas om ett verk är svagare än verket.’

Detta är alltså vad vi har att utgå från: att också vi – inför texterna mellan dessa pärmar, som alla på olika sätt handlar om skrivandet – egentligen befinner oss på fel plats. Att det är i själva litteraturen och inte i en författares utsagor om sitt eget eller andras skrivande vi ska söka insikter om det som gör dikt till verklig dikt, om det som gör litteratur till litteratur med verkan. Det är, säger jag, faktiskt ingen dålig utgångspunkt.”

”Allt som kan sägas om ett verk är svagare än verket.” säger alltså Bachmann, och kanske är det för mig som får mig att tystna när jag försöker tala om henne. Istället blir jag lyssnande, tolkningen sker inuti kroppen och pågår sedan vidare i läsandet av andra texter. Bachmann blir därför den som naturligt avslutar mina veckor som gästbloggare – från och med nu är jag tyst.

Nej vänta, en sak till bara, Marguerite Duras får jag ju inte glömma, inte den ovärderliga lilla stora Att skriva, i översättning av Kennet Klements. En utmärkt inspirationsbok som borde vara varje skrivande människas följeslagare. Läs genast och sjunk in, jag klistrar in ett uppslag ur boken nedan.

 

 

 

Gästbloggar på Bokcirklar.se; ”Det här kommer aldrig att fungera,” tänkte jag. Sedan somnade jag.

Jag sov dåligt inatt igen, utan egentlig orsak. Kanske var det för att jag sett på Homeland, kanske var det för varmt inomhus, för kallt, fullmåne eller nymåne. Kanske berodde det på att jag ätit för mycket, eller för lite. Kanske andades jag på fel sätt.

Eller så berodde det på floden av böcker om sömn som just nu florerar. Dessa tänker jag inte skriva om. De är säkert bra och vetenskapliga och hjälper många. Mig stressar det att bara läsa baksidestexterna. Hur viktigt det är med sömn och hur störd och man blir om man inte lyckas sova gör att jag vrider mig i lakanen.

Men det finns ett sömnknep som alltid fungerar för mig, och det mindes jag inte igår. Om jag tänker på Jonas Brun somnar jag nämligen sött, och sover sedan gott hela natten. Okej, detta måste självklart preciseras. Jonas Brun är verkligen ingen författare vars litteratur man somnar av.

Det var sommaren 2001, jag hade precis skrivit klart det som skulle bli min debutbok. Hade skickat in manuset till förlag och väntade på svar. Väntan var olidlig. Skulle jag debutera som författare eller återgå till att leva ett liv som var baserat på drömmar? Jag sov inte på veckor.

När jag skulle åka på en midsommarfest på Vikbolandet hade jag särskilt bett om att få den enda gäststugan, som låg lite avskild, för att ha möjlighet att komma till ro. Det var bara det att det var fler som gjorde anspråk på stugan. Festen var stor, rolig och intensiv. Till sist var vi fem personer som skulle trängas på de få kvadratmeterna. Jag och min dåvarande partner klämde ned oss i den ena nittio-sängen, i den andra lade sig två andra blivande författare. Mittemellan oss, på en madrass på golvet, låg Jonas Brun. Det var trångt, varmt och ljuset sipprande in bakom mörkläggningsgardinerna.

”Det här kommer aldrig att fungera,” tänkte jag. Sedan somnade jag. Jag sov så gott som jag sällan gjort den natten; var det på grund av flocken, värmen, ljuset, festen – eller allt sammantaget. Efter den natten sov jag märkligt nog bättre.

Jonas Brun har förresten precis kommit ut med sin fjärde roman, ”Ingen jämfört med dig” heter den, och den tar avstamp under en het sommar, på ett lantställe. Det är en bok om kärlek lika het som sommaren.

Hur det kom sig att han skrev boken? Jonas berättar:

– Jag fick en idé för länge sedan, en bild av en kille som spanar på en annan kille på en brygga. Det är sommar och det handlar om sex, det var allt jag visste. Sedan, många år senare kom jag plötsligt på att de här killarna skulle prata med varandra, det skulle ha gått lång tid sedan de sågs sist, det skulle vara först trevande och sedan uppriktigt. De här samtalen skrev jag fort, på bara några veckor. Det och scenen på bryggan var stommen till boken, de var laddade och intressanta och fick mig att skriva vidare. och vad betyder den för dig Den betyder att jag lyckades skriva om sådant jag velat skriva om, men inte vetat hur – om tonår, sex, våld. Boken är en seger, men också något passerat eftersom den är färdigskriven. Jag känner ömhet för den, som när man bläddrar i ett gammalt fotoalbum. Jag önskar den all lycka i framtiden. När boken finns i världen är jag på ett annat ställe.

 

 

Gästbloggar på Bokcirklar: ”Loveprosjekt – en lyrisk dokumentär om kärlekens kraft och krävande transportsträckor”

Det är så få alla hjärtans dag-hälsningar i mitt sociala medier-flöde att jag måste göra revolt! Happy Valentin! Jag firar med att minnas både ”Loveprosjekt” och att Valentin var ett helgon som dog för sin tro. Att Inger Bråtveit är Norges, kanske Nordens, största författare behöver jag inte påminnas om.

Jag träffade Inger i Visby, på residenset ”Baltic Centre for Writers and Translators”  för elva år sedan. Det var januari, ute var det storm, allt hade åter igen tagit sin början. Inger säger att det tog tre dagar innan jag hälsade på henne.

Inte så trevligt, kanske, men jag var så inne i det jag både med att jag inte la märkte till omvärlden. Men när jag väl träffat Inger släppte jag min koncentration och gick in i en annan. Det är nämligen sällan man har förmånen och att få träffa en författare, eller människa, som man kommer så väl överens med,  kan dela referenser med, och inspireras  av.

Vi upptäckte dessutom att det vi skrev om hade hade tematiska likheter, och sedan tog det inte länge innan vi började skriva en bok tillsammans.
De låter kanske enkelt, och på något sätt var det det.
Inger bodde i Oslo, och jag i Stockholm, men vi kunde träffas i Visby och arbeta.
Resultatet blev diktsamlingen ”Loveprojekt” som utkom på Oktober förlag i Norge 2009, och distribuerades av Bokförlaget Atlas i Sverige.

På baksidan av bokens helt vita omslag, skrev vi en programförklaring och sedan åkte vi Norge (och till viss del Sverige) runt och deltog på uppläsning och festivaler.

Loveprosjekt er ei dialog-poetisk undersøking av kjærleiken og seksualiteten, ein lyrisk dokumentar om kjærleikens kraft og krevjande transportetappar. Og om spennet mellom det som har vore demd opp og halde att, og det som kan, må og skal sleppast ut. Loveprosjekt er ein vekselsong mellom to språk, der to poetiske røyster kryssast og smeltar saman i eit unikt og umetteleg univers.

Vi intervjuades i många tidningar, och även i P1-programmet Biblioteket, som man kan man lyssna på här. Som bonus får man även Susanna Alakoski (och vilken bonus! Läs alla hennes böcker också!)

Läs mer om boken på Oktobers webbplats

Läs ett utdrag ur boken på min webbplats

Sedan vill jag även passa på att tipsa om fler av Ingers böcker, som romanen ”Alice A4”. En vidunderligt stark berättelse som presenteras så här, och jag håller med om vart enda ord:

Alice bur i ein blokk i drabantbyen med mor og syster si. Ho lengtar vekk frå røtene som held henne fast, og frå eit statisk og fastfrose jente- og kvinneliv. Så møter ho ein som kan ta henne med til ei anna verd, han har bil, og saman køyrer dei nedover Autobahn på jakt etter Wonderland.

Alice A4 går i ein meddiktande, mytologisk og ulogisk dialog med Lewis Carroll si barnebok Alice i eventyrland frå 1865. I Bråtveits roman er Alice ei ung jente på terskelen mellom barn og vaksen. Romanen fortel ei både bakvend og rett fram historie om korleis Alice mistar og finn seg sjølv att gjennom det ho håpar og trur er den fyrste store kjærleiken – ein kjærleik ho etter kvart som ho vert eldre, med valdsam kraft prøver å kjempa seg ut or og fri seg frå. Men kvar gong Alice trur seg fri, oppdager ho at ho på nytt er fanga inn av si eiga innbilte frigjering.

Alice A4 syner gjennom språk og innhald at forelskinga har sin eigen absurde logikk, og at kjærleikens vegar er uransakelege. Bråtveit skriv med stor kraft om kjønn, klasse, makt og raseri.

Läs om Alice A4 på Oktobers webbplats

Och när jag ändå är inne på Norden, så vll jag uppmana er att läsa dessa: danska Christina Hesselholdt & norska Hanne Ørstavik.

Just do it – ni kommer inte ångra er!

Happy Valentin!

Gästbloggar på Bokcirklar: ”Snöslask, rosor skador & Seisenbacher”

Februari i Stockholm är slabbig av snöslask och en otydligt blöt kyla som går under huden. Som om vädret vill säga en något, men inte lyckas. Jag som är uppvuxen norröver saknar kylan, den iskalla. Den som framkallar kristallisk klarhet, som utplånar all tvekan. Är det sammas sak med språk, att det måste vara tydligt för att verkligen tilltala?

Både nej och ja, säger jag. Poeten Maria Seisenbacher skriver om ett språk som långsamt utplånas, och hon gör det med ett språk som sönderfaller som smältande snökristaller. Jag träffade Maria i Wien förra året, var hemma hos henne för att göra ett litterärt resereportage till VI Läser. Det var dagen efter terrorattentatet i Stockholm och mitt i recensionsperioden av min bok ”Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa” Man kan nog säga att jag var rätt splittrad den dagen. Förtvivlad, och samtidigt lättad över att ingen av mina närstående i Stockholm kommit till skada,

När jag var tillbaka i Stockholm läste jag Marias diktsamling ”Ruhig sitzen mit festen Schuhen” och insåg hur hennes brustna poetiska språk exakt avbildade erfarenheten av att tappa språket. Som man kan göra när man är trött, förvirrat insnöad – eller drabbad av Alzheimers.

öronbedövande

som om lugnet hölls därinne

 

utan att sätta

en fot framför

den andra

 

nudda golv

bara gå

 

bli en annan

som alltid

fanns

aldrig är

 

hårfin spricka i

kroppsmuren

en liten dröm

 

pressar sömnen

bläcket i

det först skrivna

järnstängsel

med blommor

i en röd krans

kysser ingen måne

jorden

 

skogarna

i ögonvrån

brusar

övergår

i oljud

 

Den som vill läsa mer av Maria Seisenbacher, kan göra det i ett kommande nummer av Lyrikvännen, 2/218 närmare bestämt. Där har jag och Daniel Gustafsson (som introducerade mig till både Marias dikter och person) översatt en diktsvit ur diktsamlingen ”Ruhig sitzen mit festen Schuhen”

En svensk poet som för mig känns besläktad med Maria Seisenbacher, såväl tematiskt som språkligt, är Jenny Tunedal. Hennes diktsamling ”Rosor skador”, som utkom förra året, tar sin utgångspunkt i demensen som språkligt och relationellt tillstånd. För vad  händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv? Det är en på samma gång vacker och fasansfull resa in i berättelse om moderskap, transformation, evig kärlek, döden och livet när det är som starkast och skörast på samma gång.

För mig är både Jenny Tunedal och Maria Seisenbacher länkade till den österrikiska poeten Ingeborg Bachmann. Eller ”die Bachmann” som österrikarna vördnadsfullt benämner henne. Men mer om detta, och om Die Bachmann själv, i nästa inlägg.

Länklista:

Schnitzlar och upprorsmakare – mitt litterära resereportage i VI Läser

Lyrikvännen

Maria Seisenbacher

Rosor skador

DN om ”Styrd kultur” på Kulturhuset

Kravlade mig iväg till Kulturhuset i lördags (efter febertillslag) och deltog i ett samtal om styrd kultur. Pratade om Polen och Ungern, om sätt att kontrollera kultur (med ekonomisk makt osv) och om historien återkomst. Talade även om vikten av bildning, och om hur konst bidrar till förståelse. Som en vädjan att låta kulturfrågorna lyftas upp och få vikt, särskilt detta valår i Sverige. Mer medel till konst och kulturen (i olika former), mer bildning åt alla, som ett vaccin mot totalitarism!

 

Gästbloggar på Bokcirklar.se: ”Oxveckor, idioti”

Hej, jag heter Cecilia Hansson och är ny bloggare på Bokcirklar.se. Jag är författare, journalist, germanist och översättare. Förra året utkom min intervjubok “Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa” på Natur & Kultur. Boken innehåller djupintervjuer med arton av Europas ledande intellektuella, från Herta Müller och Péter Nádas till Marina Abramović, Michael Haneke och många fler. I boken berörs villkoren för skapande, men också de större frågorna om konstens betydelse och konstnärens möjlighet att påverka samhällsdebatten. En central fråga återkommer: Vilket ansvar har egentligen en konstnär att stå upp för det hon eller han tror på?

Men nu till den brännande frågan: vilket ansvar har egentligen en gästbloggare på Bokcirklar.se att stå upp för det hon eller han tror på? Vilket ansvar har jag att under två veckors tid förmedla den litteratur som jag tror på? Eller tror på förresten, vad innebär det? Litteratur som jag gillar kanske.

Okej – jag gillar: tyskt, österrikiskt, ungerskt, rumänskt, poetiskt, filosofiskt, essäistiskt och bombastiskt. Men är det intressant för någon annan?

Äsch vänta – varför rör sig mina tankar så trögt? Den frågan måste jag först besvara. Kan det vara på grund av oxveckorna, veckorna efter jul då inget rör sig. Förutom virus och bakterier. Och detta varar ända fram till påsk, lika tröga som en oxe som fastnat i snöslasket. Jag får ta bloggandet därifrån. Rör mig inte ur fläcken. Gräver där jag står, i slasket, bland baciller och grus. Det får bli vad det blir. Idiotiskt, måhända.

Apropå idioti, har ni hört talas om Monika Rinck? Innan man ens läser någon annan bok borde det vara obligatoriskt att läsa minst en av Monika Rinck! Tysk genipoet och essäist, född 1969. Ständigt aktuell med böcker, uppläsningar, priser och annat.

HÖR UPP NU ALLIHOP OCH SLUTA LÄS DEN HÄR BLOGGEN (DEN SOM ALLTSÅ INTE REDAN SLUTAT…) OCH IVÄG MED ER OCH LETA UPP EN BOK AV MONIKA RINCK.

Rinck finns utgiven på svenska, 2012 utkom diktsamlingen ”till omfamningens frånvaro” på Rámus förlag, översatt av mig och Anna Lindberg. Magnus William-Olsson skrev om boken i Aftonbladet, och jag citerar honom, eftersom jag tycker att han lyckas formulera vad Rincks diktning egentligen sysslar med:

”Den tyska poeten Monika Rinck undersöker genom att förundra. Hon tar något helt vardagligt, till exempel sötningsmedlet honung och ställer så till en undersökning i sötmans tecken som leder ned i historia och mytologi, ut i sägandets ljuvaste smaker, in i språkets små beståndsdelar och vidare genom det helt alldagliga.

Dikten kan läsas som grundrecept för författarskapet: Ta någon gammal målare eller poet, knåda dennes verk språksensualistiskt närgånget, beakta särskilt sånt som saknas, krydda med kritisk ironi, talspråk och häll allt i en rytmiskt koncis form. Ställ anrättningen inför läsarens blick och låt slå ut i förundran.

Det är njutbart, komiskt och briljant. Men också lärorikt. Sanningen finns inte i det fördolda, utan i det uppenbara. Spadar och linser båtar föga. Ta istället tag i en tråd och dra så står du snart med hela klädnaden i famnen. Allt är naket under. Wunderbar!”

I Monika Rincks alldeles nyutkomna roman ”Kritik der Motorkraft” (som ännu inte är översatt till svenska) faller läsaren rätt in i samtiden. Språket är vilt, metamorfosisk och i rasande rörelse. En spegling av vår tid. Det är bland det mest uppfriskade jag läst. Som ett influensavirus på speed eller kanske som en stor dos Cocilliana-Etyfin, spilld över poetens datamaskin.

Men vänta nu, var det idioti som var på tapeten? (och då inte främst idiotiska rim som ”Etyfin-Datamaskin”). Då måste jag ju inflika att Monika Rinck har skrivit essäsamlingen ”Risk och idioti” (Risiko und Idiotie: Streitschriften, 2015). Ur denna bok har jag översatt en essä (eller egentligen en föreläsning, men det är det annat kapitel, låt oss kalla det essä). Här handlar det om det poetiska språkets frihet – och riskerna man tar på vägen. Och mycket annat. Det är sann inspiration och slutar med detta uppfriskande, poesibejakande citat:

”Men kanske ligger just i risken att vara obegriplig, en helt egen idiotisk form av räddning –  en som hittar sina egna, andra möjligheter till ett  bättre tilltal.

»I egenskap av idioter är vi helt enkelt ännu mer idiotiska än  vad som förväntas av oss – inga nyttiga idioter, utan sådana som verkligen inte är nyttiga.«

Om det sedan verkligen är en bra idé? »Till varje lust hör ett spår av den rädsla vars övervinnande ledde fram till den.«

Då är det kanske helt enkelt rädslan att stå där som idiot som ska övervinnas. Och i slutändan står jag här som en idiot. Det är risken.

Det är slutet.
Och så står jag här.

Jag tackar för er uppmärksamhet.”

 Hela essän finns att läsa i Tidskriften Kritiker nr 34/2014. (Red: Moa Franzén, Anna Nyström, Erik Peters, Peter Söderberg och Magnus William-Olsson)

Men 2018 finns det även plats för mer idioti. I höst utkommer romanen ”Idioten” av Elif Batuman på Natur & Kultur (i översättning av Anna Lindberg). Baumann tar läsaren med på trippen när konst möter liv, och akademi, och relationen mellan dessa blir till kärlek. Något som nog många av oss kan känna igen sig i.

Mer om poesi (och förhoppningsvis mindre idioti) får ni från mig ett par dagar.

Intervjuar Michael Haneke i SvD

Läs långintervjun

Harold Pinters ”Presskonferensen” samt paneldiskussion på Kulturhuset 10 februari. Elisabeth Ohlson Wallin, Gertrud Larsson, Lars Amréus, Ola Wong & jag.

Harold Pinters kortdrama Presskonferensen utspelar sig i ett samhälle där kulturen är styrd uppifrån. Vid urpremiären 2002 var det en oroväckande framtidsprofetia. Idag, drygt 15 år senare, är det verklighet i flera europeiska länder där de konstnärliga uttrycken och deras innehåll kontrolleras.

I Sverige kritiseras samtidigt den etablerade kulturpolitiken för att detaljstyra offentliga institutioner. Så har Pinters svarta bild redan besannats? Har konsten och kulturen blivit ofri?

Medverkande

Cecilia Hansson, journalist och författare
Elisabeth Ohlson Wallin, fotokonstnär
Gertrud Larsson, dramatiker och regissör
Lars Amréus, generaldirektör, Riksantikvarieämbetet
Ola Wong, journalist och författare
Moderator: Thord Eriksson, journalist