Cecilia Hansson
Sveriges Radios Novellpris 2020 – nominering

Under det gångna året har tio noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Nu har en jury nominerat fem av novellerna till Sveriges Radios Novellpris 2020.*

De fem novellerna är:

  • Ola och verkligheten av Nina Wähä i uppläsning av Michel Riddez
  • Var inte rädd för ljuset av Cecilia Hansson. I uppläsning av Maria Salomaa.
  • En tygväska med damaskustryck av Khaled Alesmael. I uppläsning av Fredrik Meyer. Översättning till svenska, Anna Jansson.
  • Askan av Kayo Mpoyi. I uppläsning av Astrid Kakuli.
  • Jordgubbsmjölk av Nanna Johansson. I uppläsning av Petra Mede.

Här kan du rösta på vilken du vill se som vinnare!

Sveriges Radios novellpris instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio.

*Nomineringsjuryn bestod i år av fem bokcirklar: ”Svavel” i Jönköping, ”Astrid” i Umeå, ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå, In Vino Veritas i Falkenberg och Salongen i Göteborg.

”Ola Magnells sånger öppnade för en annan verklighet”

Lekfullheten, vemodet och den existentiella samhällskritiken fanns alltid i hans visor. Författaren och poeten Cecilia Hansson minns Ola Magnell.

Läs texten i GP Kultur

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2020


”Då är det klart. Årets författarstipendiater är Cecilia Hansson, Elin Svahn, Mikael Kurkiala och Lina Wolf. Vi ser fram emot att ha er här på Sigtunastiftelsen i fyra hela veckor. Hoppas att ni kommer att trivas bra!”

Läs mer på Sigtunastiftelsens webbplats

Medverkar i Nobelstudion i SVT, om litteraturpriserna i litteratur

Hur fungerar egentligen ett litiumjonbatteri och hur skulle vår mobiltelefon se ut utan den upptäckten? Emma Frans förklarar kemipriset i nya Nobelstudion. Och så får vi träffa årets Nobelpristagare i litteratur som har delat kulturvärlden i två delar.

Se programmet på SVT Play här

Litteraturåret 2019, vad var allra bäst? P1 Kultur sammanfattar året som gått.

Litteraturkritikerna Lina Kalmteg och Göran Sommardal diskuterar romaner och diktsamlingar som getts ut i Sverige under året som gått.

Lyssna på P1 Kultur

————————————————————-

LINA KALMTEG VÄLJER SVENSKA ROMANER 2019

Testamente av Nina Wähä
Au Pair av Cecilia Hansson
Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson
Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård
Vänta på vind av Oskar Kroon

LITTERÄR REPORTAGEBOK

Klubben av Matilda Gustavsson

LINA KALMTEG VÄLJER UTLÄNDSKA ROMANER 2019

Analfabeten av Agota Kristof
Trilogin Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof
Den vita boken av Han Kang
Under fikonträdet Goran Vojnović
Hjärtat av Malin Kivelä
Gift av Tove Ditlevsen
Löparna av Olga Tokarczuk

GÖRAN SOMMARDAL VÄLJER DIKTSAMLINGAR 2019

Ensamtal av Ann Jäderlund
Det som inte kan utplånas Felicia Mulinari 
First contact Johannes Heldén
Det osynliga motstyckets bok av Göran Sonnevi

GÖRAN SOMMARDAL VÄLJER DIKTSAMLINGAR FRÅN 10-TALET

Nåden av David Vikgren
Ma av Ida Börjel
Marginalia/Xterminalia av Johan Jönson
Bort.Vidare.Bort eller dit.dit.hään av Johan Jönson
Kommunismen av Lars Mikael Raattamaa

Stiftelsen Natur & Kultur: ”Nio författare vi vill läsa mer av! Stipendium på 100 000 kr för uppmuntran till fortsatt litterärt arbete.”


Stiftelsen Natur & Kultur tilldelar Ashraf Bagheri, Helena Granström, Cecilia Hansson, Johan Heltne, Eija Hetekivi Olsson, Josefin Holmström, Göran Sonnevi, Sara Stridsberg och John Swedenmark var sitt stipendium på 100 000 kr.

Årligen sedan 2011 delar Natur & Kulturs stiftelse ut nio särskilda stipendier på vardera 100 000 kronor. Stipendiaterna utses av stiftelsens stipendiekommitté och tilldelas personer som utmärker sig särskilt inom litteraturen i Sverige för uppmuntran till fortsatt kvalificerat litterärt arbete.

Utdelning av Sorescupriset

Läsning pågår/subventionerade författarbesök i gymnasieskolan

Läsning Pågår för Stockholms stads gymnasie- och gymnasiesärskolor fortsätter 2019, och författarbesöken kan bokas under båda terminerna. Besöken är subventionerade av kulturförvaltningen, och författarna i Läsning Pågår är medlemmar i Författarcentrum.” Det innebär att din klass får möta en etablerad författare under en lektion

  • Anmälningsavgiften är endast 1050 kr/lektion (arvodet för en lektion är i vanliga fall 4000 kr/klass).
  • Författaren besöker en klass i taget, i klassrummet, en lektion per klass.
  • Gäller alla kommunala, fri- och särgymnasieskolor i Stockholms stad.
  • Antalet besök är begränsade av budgeten, så först till kvarn.

Medverkande författare
Författarna som deltar i projektet har alla skrivit böcker som lämpar sig för gymnasiet. Syftet är att dessa möten med författarna, som berättar om skrivande och läsning, ska väcka elevernas läslust, stimulera den språkliga kreativiteten och inspirera dem till att skriva egna texter.

Min senaste bok, romanen Au pair, kretsar kring förhållandet mellan misslyckande, längtan och kreativitet, om att bli sig själv och att bli konstnär. Under mina författarbesök talar jag om skrivandets kraft, och min väg mot att bli författare. Om intresse finns gör jag även skrivövningar med eleverna.

Om Cecilia Hansson
Jag har mångårig erfarenhet från flera sorters textarbete; är poet med fyra diktsamlingar bakom mig, prosaförfattare och skribent i SvD. Dessutom har jag skrivit intervjuboken Hopplöst, men inte allvarligt. Konst och politik i Centraleuropa. Boken handlar om överlevnad, motstånd, censur och frihet i en region som är politiskt högaktuell och av stor vikt för hela världens utveckling.

Jag arbetar även som handledare på Skrivarakademin i Stockholm, och är därför van att möta skrivande människor i alla åldrar och med varierande erfarenhet av att skriva. Och det är med stor respekt och nyfikenhet som jag närmar mig andras skrivande.

Anmälan
Anmälningsblankett finns här:
AnmälanLäsningPågårGymnasiet2019 (word)
AnmälanLäsningPågårGymnasiet2019 (pdf)

Utbildningsförvaltningen och Kulturförvaltningen (Medioteket) i samarbete med Författarcentrum Öst erbjuder Läsning Pågår i Stockholms stads alla gymnasium och särgymnasium.

Tisdag 26 November: Radionovellen ”Var inte rädd för ljuset” av Cecilia Hansson i uppläsning av Maria Salomaa

Var inte rädd för ljuset, Radionovell av Cecilia Hansson
Foto: Martin Vallin

Det är 1990-tal och gymnasiet har precis tagit sin början. I en värld av storsjalar, banana skids och automatkaffe försöker Cecilia bryta sig loss från sitt förflutna. Men kan man verkligen undkomma det som varit, när det som skaver finns högst närvarande i parallellklassen?

Cecilia Hansson är författare, poet, journalist och översättare. Hon debuterade som poet 2002 med den lyriska berättelsen Revbensdagar, morgnar.

År 2019 utkom romanen Au pair. I den går Cecilia Hansson i närkamp med ett liv tills någonting äntligen ger vika. Det handlar om förhållandet mellan misslyckande, längtan och kreativitet, om att bli sig själv och att bli konstnär. I samband med detta återutgavs hennes tre första diktsamlingar. Hansson är även verksam som översättare från tyska och i Svenska Dagbladet skriver hon om Centraleuropa.

Maria Salomaa är Utbildad på Teaterhögskolan i Helsingfors 2003. Sedan dess har hon arbetat såväl i Finland som i Sverige. Några tidiga arbeten är Picassoprojektet De fyra små flickorna och Mary Stuart! som bland annat spelades på Lilla teatern i Helsingfors. I Stockholm har hon huvudsakligen varit knuten till Stadsteatern men även arbetat på SVT, Strindbergs Intima Teater och Radioteatern. Maria Salomaa har skrivit två pjäser som uppförts i Helsingfors, TV-manus och lyrik. Hon har även erhållit Carl Åkermans stipendium av Svenska Akademien.

Producent Ludvig Josephson ludvig.josephson@sverigesradio.se

Läste ”Förklädd Gud” i Tyska kyrkan 8 november